Son Dakika

Son Dakika

AB vatandaşı olmayan aile üyeleri için oturum hakkı

Okunan haber:

AB vatandaşı olmayan aile üyeleri için oturum hakkı

Metin boyutu Aa Aa

Federica, Roma : Almanya’dan tam zamanlı bir iş teklifi alan bir İtalyanım. Amerikalı kocamın Almanya’da yaşamaya ve çalışmaya hakkı var mı?

Cristina Brandini, Europe Direct Bilgilendirme Ofisi: Avrupa Birliği’ne üye 27 ülke veya İzlanda, Lihteştayn, Norveç ve İsviçre gibi ülkelerden birinde maaşlı, serbest ya da geçici görevlendirmeyle çalışıyorsanız Avrupa Birliği vatandaşı olmayan eşiniz başka bir şart gerekmeksizin sizinle yaşayabilir. Almanya’da çalışan bir İtalyan vatandaşı olarak bu sizin Amerikalı kocanız için de geçerli.

Kocanız yeni ülkedeki oturum belgelerini almak için taşınmanızdan sonra üç ay içerisinde yerel makamlara başvurmalı.

Bunun için yanında – geçerli bir pasaport – bir Avrupa Birliği vatandaşı olarak sizin o ülkede bulunduğunuzu gösteren bir belge – evlilik sertifikası bulundurması gerekmektedir.

Oturum kartında Avrupa Birliği vatandaşının aile üyesi olduğu açıkça belirtilmelidir. Her şey yerine getirildiğinde yetkililer oturum kartını altı ay içerisinde vermekle yükümlüdür.

Yeni ülkede bulunduğunuz sürece aile üyeleriniz normal bir vatandaşın haklarına sahip olacaktır. Yani çalışma, istihdam desteklerinden faydalanma, okullara kaydolma gibi …

Başka bir Avrupa Birliği ülkesinde kesintisiz olarak beş yıl yaşadıktan sonra Avrupa Birliği vatandaşı olmayan eşiniz başka bir şart yerine getirmeden otomatik olarak kalıcı oturum kartı almaya hak kazanır. Çalışmasa ve gelir desteğine ihtiyacı olsa bile istediği kadar kalabilir.

Aynı kurallar kayıtlı ya da fiili birlikteliklerde ve siz çalışmıyor olsanız dahi geçerlidir.

Avrupa Birliği hakkında daha fazla bilgi için aşağıdaki numarayı arayabilir ya da internet sitesini ziyaret edebilirsiniz:

00 800 6 7 8 9 10 11
http://europa.eu/youreurope/citizens

Utalk programına soru göndermek için aşağıdaki linki tıklayınız: